E-mail: info@certus.az

Ünvan

AZ1029, Bakı, Ə.Qayıbov 1222/22

ECOmark Sertifikatı

ECOmark Sertifikatı

ECOmark Sertifikatı nədir?

Bu gün istehlakçı və ətraf mühit problemləri bazarda məhsullar baxımından üstünlük təşkil etmişdir. Bu vəziyyətdə istehsalçıların ekoloji məhsullar üçün etibarlı keyfiyyət təminatı sisteminə sahib olması vacibdir. Bu keyfiyyət sistemləri istehsal fəaliyyətinin əvvəlində bütün zərərli maddələrin xaric edilməsini və beləliklə istehsal proseslərində çirklənmənin qarşısını almağı hədəfləyir.

Qida sektorunda fəaliyyət göstərən istehsalçı şirkətlərin sertifikatlaşdırma proqramları ilə eko istehsal səviyyələrini artırması lazımdır. Bunun üçün istehsal prosesləri və məhsulları müəyyən kriteriyalara cavab verməlidir və ciddi şəkildə nəzarət altına alınmalıdır.

Bu gün qida sistemi çox pozulub. İstehlakçılar artıq yediklərinə inanmırlar. Qidalanma, hər şeyin yaxşı olduğu yerdə belə həyatı təsir edir və dünyada milyonlarla insan gündən-günə ac qalmağa davam edir. Üstəlik, bütün dünyada istifadə olunan kimyəvi maddələrin konsentrasiyası və sənaye əkinçilik metodları olduqca böyük bir təhlükə yaradır.

Ekoloji əkinçilik işləri müasir elm və yeniliyi təbiətə və biomüxtəlifliyə hörmətlə birləşdirir. Bu işlər sağlam əkinçilik və sağlam qida əldə etmək üçündür. Torpağın, suyun və iqlimin qorunması lazımdır. Təbii mühit kimyəvi girişlərlə çirklənməməlidir. Üstəlik, genetik olaraq hazırlanmış məhsullar insan sağlamlığı və təbii mühit üçün təhlükə yaradır.

İnsan sağlamlığı və insan hüquqları, kənd və şəhər qida istehlakı və tullantılar, resurs bölgüsündə bərabərlik kimi məsələlər qida istehsalı və istehlakının bir çox digər elementləri ilə sıx bağlıdır. Üzvi əkinçilik, yerli istehsal qida məhsulları və ekoloji əkinçilik kimi anlayışlar son illərdə ənənəvi əkinçilik metodlarına qarşı güclənmişdir. Bu yanaşmalar xüsusilə inkişaf etmiş ölkələrdə böyük dəstək tapır.

Bu gün korrupsiyalaşmış bir qida sistemi ilə yaşayırıq. Bu vəziyyət yer üzünün və insanların gələcəyi üçün təcili olaraq dəyişməlidir. Günümüzün problemi daha çox qida istehsal etmək deyil, ən çox ehtiyac duyulan qidaları təbiətə hörmət edən bir şəkildə istehsal etməkdir. Ancaq mövcud ənənəvi əkinçilik metodları bunu təmin etmir. Digər tərəfdən, təbii ehtiyatlar həddindən artıq istifadə olunur və torpaq münbitliyi, biomüxtəliflik və suyun keyfiyyəti azalır. Zəhərli maddələr təbiətdə daha çox yığılır və tullantıların miqdarı artır. Digər tərəfdən ciddi iqlim dəyişiklikləri baş verir.

Ekoloji istehsal dedikdə, istehsal mərhələsində kimyəvi girişlərdən istifadə edilmədiyi və bütün istehsal mərhələlərinin nəzarət altında saxlandığı istehsal nəzərdə tutulur. Bu metodda havanı, torpağı və su ehtiyatlarını çirkləndirməmək vacibdir və ətraf mühiti, bitki, heyvan və insan sağlamlığını qorumaq məqsədi daşıyır.

Bu istiqamətdəki səylərə qatqı təmin etmək məqsədi ilə ECOMARK tərəfindən TÜRCERT ekoloji məhsul standartları hazırlanmışdır. İstehlakçıların ətraf mühitə uyğun məhsullara daha çox diqqət ayırmalarını təmin etməyi hədəfləyən bu standart məhsulların sertifikatlaşdırılması üçün nəzərdə tutulmuşdur.

ECOmark Sertifikatı Müəssisələrə nə fayda verir?

Ənənəvi əkinçilik sistemləri fosil yanacaqların yanında böyük miqdarda kimyəvi maddələrin istifadəsinə əsaslanır. Kənd təsərrüfatı fəaliyyətləri dünyanın bir çox yerində, xüsusən varlı və sənayeləşmiş ölkələrdə böyük şirkətlər tərəfindən idarə olunur. Bundan əlavə, kənd təsərrüfatı fəaliyyətləri davamlı qida və ekoloji sistemlərin təməlini sarsıdan bir neçə vacib məhsula yönəlmişdir. Bu şəkildə torpaq və hava çirklənir və zədələnir. Biomüxtəliflik azalır və həm istehsalçıların, həm də istehlakçıların sağlamlığı və rifahı pozulur. Bu mənfi inkişaflar fermerlərin və istehlakçıların yeməyin necə və harada yetişdirildiyini seçmək imkanlarını azaldıb. Qida zəncirlərində yüksək miqdarda tullantı baş verməyə başladı və məhsuldan sonrakı itkilər, xüsusilə inkişaf etməkdə olan ölkələrdə artdı.

Bundan əlavə, ekosistemlərə mənfi təsirlər artmağa başlamışdır. İstixana qazı tullantılarının artması və yaradılan hava çirkliliyi ilə təhlükəli iqlim dəyişiklikləri yaşanır. Suyun çatışmazlığı və suyun çirklənməsi dünyanın bir çox yerindədir. Kimyəvi gübrələrin həddindən artıq istifadəsi səbəbindən torpaqdakı üzvi maddələr itir və torpağın keyfiyyəti pisləşir. Məhsulların genetik müxtəlifliyindən növ zənginliyinin itirilməsinə qədər bioloji və əkinçilik müxtəlifliyi böyük ölçüdə tükənmişdir.

Müəssisələrin ECOmark standartlarına uyğun olaraq məhsul istehsal etməsi və ECOmark Sertifikatını alması bütün bu mənfi hadisələrin qarşısını almaq və yer üzünün məhv olmasının qarşısını almaq gücünə malikdir. Bu standartlar sayəsində məhsullar təbii mühitə ümumiyyətlə zərər vermir və ya verdikləri zərər müəyyən hədlərdə qalır. Nəticədə istehsal işləri təbii şəraitə uyğun olaraq həyata keçirilir. Tullantılardırsa, təbii şəraitdə öz-özünə və qısa müddətdə yox olurlar.

ECOmark Sertifikatı niyə vacibdir?

ECOmark standartı ölkəmizdəki iqlim şəraiti, bioloji müxtəliflik və ənənəvi kənd təsərrüfatı fəaliyyətinin mənfi təsirləri nəzərə alınmaqla hazırlanmışdır. Bu standart hazırlanarkən, Türk Standartları İnstitutu (TSE) tərəfindən nəşr olunan aşağıdakı standartlar əsaslanır:

•            TS EN ISO 14020 Ətraf mühit etiketləri və bəyannamələri - Ümumi prinsiplər (bu standart ətraf mühit etiketləri və bəyannamələrindəki əsas prinsipləri izah edir.

•            TS EN ISO 14024 Ətraf mühit etiketləri və bəyannamələri - Tip 1: Ətraf mühitin etiketlənməsi - Prinsiplər və metodlar (bu standart tip 1 ətraf mühit etiketlənməsi proqramlarının inkişafı üçün əsas prinsipləri və prosesləri əhatə edir).

Avropa Birliyi ölkələrində ilk dəfə 1992-ci ildə Ətraf Mühit Etiket Sistemi və ya Eko-Etiket Sistemi tətbiq edildi. Bu tətbiqetmə 2010-cu ildə Eko-Etiket Direktivi 66/2010 / EC olaraq yeniləndi. ECOmark standartı hazırlanarkən bu direktiv prinsiplər də nəzərə alınmışdır. Mahiyyət etibarilə sözügedən direktiv ekoloji məhsulların bütün həyat dövrü üzərində dayanır və istehsal proseslərinin və məhsulların təbiətə mənfi təsirlərini azaltmaq üçün məhsul qrupları əsasında meyarlar müəyyənləşdirir. Bu məhsul qrupları müəyyən edilərkən bazarda məhsulların satış həcmi və bu məhsulların istehsal, istehlak və tullantı proseslərindəki yerli və qlobal ətraf mühitə təsiri nəzərə alınmışdır.

Nəticə

Ekoloji əkinçilik fəaliyyətləri, yalnız şirkətlərin deyil, istehsalçılar və istehlakçılar da daxil olmaqla qida zəncirinin idarə olunduğu bir dünyaya dəstək verir. Əslində, məhsulların istehsal üsulu və kim tərəfindən hazırlanması ilə əlaqədardır.

Ekoloji əkinçilik təhlükəsiz, sağlam və iqtisadi cəhətdən səmərəli metodları təbliğ edir və fermerlərə və kənd ərazilərinə fayda gətirərək kəndin inkişafına kömək edir.

Ekoloji əkinçilik, toxumdan istehlakçı masasına və bütün əkinçilik sahələrində təbiətin müxtəlifliyi ilə sıx bağlıdır. Bu baxımdan biometriyanın qorunmasına verdiyi töhfə inkar edilə bilməz.

ECOmark tətbiqi, davamlı torpaq sağlamlığı və təmiz su əldə edilməsinə də kömək edir. Kimyəvi maddələrdən istifadə etmədən torpağın məhsuldarlığını artırmaq mümkündür. Bu tətbiq sayəsində torpaqlar eroziyadan, çirklənmədən və asidləşmədən qorunur. Çox vaxt torpaqdakı üzvi maddələrin miqdarını artıraraq suyun tutma gücü artır və torpağın çirklənməsinin qarşısı alınır.

ECOmark Sertifikatına daxil olan digər əsas məhsullar bunlardır: qabyuyan maşın yuyucu, qabyuyan deterjan, çamaşır yuyucu vasitələr, sabun, şampun və kondisionerlər, tekstil məhsulları və ayaqqabılar, boyalar və laklar, fərdi kompüterlər, noutbuklar, televizorlar və bənzərlər. elektron məhsullar, döşəmə örtükləri, taxta mebel, torpaq kondisionerləri, yağlar, fotokopi, tualet kağızı və bu kimi kağız məhsullar və düşərgə sahələri və turistlərin yerləşməsi kimi xidmətlər.


Əvvəlki Yazı: RoHS2 Sertifikatı Növbəti Yazı: E-Mark Sertifikatı
certus