E-mail: info@certus.az

Ünvan

AZ1029, Bakı, Ə.Qayıbov 1222/22

Halal sertifikat

Halal sertifikat

Halal Sertifikat nədir?

Halal sertifikatlaşdırma sistemi, halal qida istehlak etmək istəyən müştərilər üçün vacibdir. Praktikada halal məhsullar haqqında fərqli şərhlər edilir. Ancaq buna baxmayaraq bir çox təşkilat Halal sertifikatı verir. Halal sertifikatlaşdırma işlərində məhsul və ya xidmət mənbəyi həm müəssisələr, həm də istehlakçılar üçün son dərəcə vacib hesab olunur.

Halal üsullarla istehsal olunan halal məhsulların istehlak edilməsi, harada yaşamalarından asılı olmayaraq müsəlmanlar üçün vacib bir borcdur. İslami prinsiplərə görə, müsəlmanların gündəlik həyatlarında kitab və hədislərdə yer alan norma və dəyərlərə ən yaxşı şəkildə əməl etmələri onların məsuliyyətidir.

Günümüzdə Müsəlmanlar İslamı rəsmi bir din olaraq tətbiq etməyən Hindistan, Avstraliya, Banqladeş, Çin, Avropa ölkələri, ABŞ və Kanada kimi müxtəlif ölkələrdə yaşayırlar. Bu səbəbdən müsəlman əhali əhəmiyyətli bir bazar seqmentini təşkil edir. Lakin son vaxtlara qədər qida sənayesi müsəlman istehlakçı seqmentinə bir qədər məhəl qoymadı. Ancaq son zamanlarda qlobal Halal məhsul sənayesi çox sürətlə inkişaf edir.

Xüsusilə Malayziya, İndoneziya və bəzi Asiya ölkələri Helal standartların inkişafı, izlenebilirlik sistemlərinin yaradılması və Halal elm mərkəzlərinin yaradılması kimi təşəbbüslər göstərirlər. Buna paralel olaraq Avropa qida sənayesi də halal məhsulların inkişafına sərmayə qoyur. Bəzi Avropa pərakəndə satıcıları qida növlərinə təzə halal ət əlavə etdilər. Bəzi Avropa şirkətləri halal məhsullarını müsəlman ölkələrinə ixrac edirlər. Hollandiya, dünya miqyasında bir halal tədarük zəncirinin inkişafını təşviq edən və ilk dəfə halal məhsulları saxlayan müəssisələrə sahib bir ölkədir.

Dünyada qida təhlükəsizliyi və xəstəlik təhlükəsi kimi geniş yayılmış təhlükəsizlik qorxularına görə qeyri-müsəlmanlar da təhlükəsizlik, gigiyena və keyfiyyət təminatı xüsusiyyətləri üçün halal qidaları seçirlər. İnanılır ki, halal qida istehsalı qatı maddələr tələb edir və bu səbəbdən də çirklənmə ehtimalını azaldır. Bu səbəbdən halal məhsul və xidmətlərə tələbat artır.

Halal sektor artıq İslam qanunlarına uyğun olaraq heyvan kəsməklə kifayətlənmir, eyni zamanda halal qida, halal həyat tərzi və hətta halal xidmətləri da əhatə edir. İslam dilində Halal, qanuni və ya icazə verilən deməkdir.

Halal Sertifikatı müəssisələrə hansı faydaları verir?

Yuxarıda izah edilən faktlar səbəbindən yaxın gələcəkdə halal məhsul və xidmətlərə, xüsusən də qida məhsullarına tələbin artması qaçılmazdır. Halal anlayışı yalnız qida və ya qida məhsulları ilə əlaqəli deyil. Müsəlman bir insanın həyatının bütün tərəflərini əhatə etmək yeməkdən də artıqdır.

Halal konsepsiyası hər bir müsəlmanın dini baxımdan məqbul və icazə verilən məhsulları istehlak etməsinə əsaslanır. Bu vəziyyətdə halal konsepsiyası qida və içki məhsullarından bank və maliyyə, turizm, kosmetika, aptek, ticarət, səyahət, texnologiya və nəqliyyat xidmətlərinə qədər uzanır. Bir sözlə, Halal konsepsiyası bir məhsulun mənbəyində İslami tələblərə cavab verməsi prinsipinə əsaslanır. İslam hökmlərinin ən vacib iki mənbəyi Quran və hədislərdir.

Qida sektorunda fəaliyyət göstərən şirkətlərin Halal Sertifikatına sahib olması onlara çox yönlü üstünlüklər verir. Bu üstünlüklər arasında ilk növbədə etibar yaratmaq. İstehlakçılar qida məhsulları alarkən üstünlükləri istiqamətində şüurlu bir seçim etmək fürsəti əldə edirlər.

Təhlükəsizlik, gigiyena və keyfiyyət təminatı baxımından qeyri-müsəlman insanlar tərəfindən qəbul edilən halal qida yanaşması ilə, halal qida bazarı sürətlə inkişaf edir və bu baxımdan şirkətlərin özlərini təsdiqləmək üçün bir Halal Sertifikata sahib olması vacibdir. bu istiqamət. Bu şəkildə şirkətlər həm bazar imkanlarını artırır, həm də rəqiblərinə üstünlük verirlər. Halal qida sektoru qlobal bazarda əhəmiyyətini tədricən artırdı.

Halal Sertifikatı olan şirkətlər də hər zaman hüquqi yoxlamalara hazırdırlar və qanuni tənzimləmələrdən irəli gələn vəzifələrini vaxtında yerinə yetirirlər.

Halal sertifikatlaşdırma sayəsində şirkətlər dini şərtlərə uyğun olaraq istehsal edərkən qida təhlükəsizliyi, təmizlik və gigiyena şərtlərinə uyğun olduqlarını sübut etdilər.

Halal Sertifikat niyə vacibdir?

2011-ci ildə Türk Standartları İnstitutu (TSE) tərəfindən Halal sertifikatı üçün aşağıdakı standartlar yayımlandı:

•            TS OIC / SMIIC 1 Halal qida ümumi bələdçisi

•            TS OIC / SMIIC 2 / T1 Halal sertifikatına sahib təşkilatlar üçün təlimat

•            TS OIC / SMIIC 3 Halal sertifikatlaşdırma qurumlarını akkreditə edən akkreditasiya orqanı üçün təlimatlar

•            TS OIC / SMIIC 4 Halal Cosmetics - Ümumi qaydalar

Bu standartlar hazırlanarkən, mərkəzi İstanbulda yerləşən İslam Ölkələri Standartları və Metrologiya İnstitutu (SMIIC) tərəfindən hazırlanmış standartlar əsas götürüldü.

Bu gün Malayziya dünyada Halal Sertifikat verilməsinə başlayan ilk ölkədir. Bu ölkədə halal qida tədqiqatları Malayziya Hökümətinin İslam İnkişafı Departamenti (JAKIM) tərəfindən aparılır. Birləşmiş Millətlər Təşkilatı tərəfindən akkreditə olunmuş və dünya miqyasında etibarlı halal qida standartları, Malayziyada yerləşən Dünya Halal Fondu tərəfindən hazırlanmışdır. Bu fondun təxminən 60 üzvü var.

Nəticə

İncildə müsəlmanların hansı yemək yeməli və ya yeməməli olduğuna dair hökmlər var. Bu müddəalar hər cəhətdən insan sağlamlığı ilə əlaqədardır. Məsələn, ölü heyvanlar çürüməyə görə insan sağlamlığına zərərli olduqları üçün qadağandır. Eynilə, bir heyvandan axan qanda insan metabolizması və bədən inkişafı üçün zərərli olan hormonlar, bakteriya və toksinlər var. Bu səbəbdən, Helal sertifikatlaşdırma meyarlarına görə, aşağıdakı maddələr insan istehlakı üçün haram sayılır: İslam qaydalarına əsasən sayılmayan heyvanlar, Allahdan başqasının adına kəsilən heyvanlar, ev eşşəkləri və qatırlar, donuz əti və məhsullar, alkogol və sərxoşedici maddələr, zəhərli bitkilər, aslan, köpək, qurd və pələng kimi dişləri olan ətyeyən heyvanlar, qartal, şahin və bayquş, ilan kimi ovçular,

Halal Sertifikat tətbiqində Halal qida aşağıdakı kimi təsnif edilir: ət və quş əti, süd məhsulları, balıq və dəniz məhsulları, taxıl və qənnadı məmulatları, qida əlavələri və qida komponentləri, jelatin və fermentlər. Bunlardan ət və quş əti halal olmayan və ya haram olmasına səbəb ola bilən çirklənməyə ən çox həssas olan qida növüdür. Bu səbəbdən, halalın bütövlüyünün pozulmaması və son müştərilərə çatana qədər halal qalması üçün müəssisələrin üzərinə böyük vəzifələr düşür.

Ət, İslam dininin ən ciddi şəkildə tənzimlənən qida məhsuludur və istehlakçıların halal ətə can atma şüuru Asiya, Orta Şərq və Avropa ölkələrindəki müsəlman istehlakçılar arasında xüsusilə yüksəkdir. Ətin halal olmasının ilkin şərti onun mal-qara, qoyun və keçi kimi heyvanlardan olmasıdır. Bu heyvanlar təbii olaraq yetişdirilməli və kəsilən zaman canlı olmalıdır. Kəsmə əməliyyatları İslam

prinsiplərinə uyğun olaraq aparılmalıdır. Heyvanın qanı tamamilə boşaldılmalıdır. Bundan əlavə, heyvan kəsilmədən əvvəl yaralanmamalı və ya xəstələnməməlidir. Bütün bu meyarlara cavab verilsə də, Halal konsepsiyasına görə, ət hər hansı bir çirklənməyə qarşı qorunmalı və istehlakçıya çatana qədər halal qalmalıdır.

Təşkilatımız güclü texnoloji infrastrukturu və təlim keçmiş və təcrübəli mütəxəssis heyəti ilə bir çox sistem sertifikatlaşdırma xidmətləri arasında müştərilərinə Halal Sertifikat sertifikatlaşdırma xidmətləri göstərir.

Bu sertifikat xidmətləri təqdim edərkən təşkilatımız yerli və xarici təşkilatlar tərəfindən nəşr olunan standartlara, bütün dünyada qəbul edilmiş metodlara və qüvvədə olan hüquqi tənzimləmələrə uyğundur və keyfiyyətli, sürətli, qüsursuz və etibarlı xidmət göstərir.


Əvvəlki Yazı: Bəyanetmə Növbəti Yazı: Bisfenol A (BPA) Pulsuz Sertifikatı
certus